Puhelinnumero

Kysy lisää!

+358 400 804 657

Energiapuukoura | Giljotiinikoura
JAK-Energiakoura on täydellinen kaivinkoneen lisävaruste, millä onnistuu vaivattomasti puiden kaato ja lastaus.

ENERGIAKOURAT ERIKOKOISIIN KAIVINKONEISIIN – VALITSE  MARKKINOIDEN PARAS ENERGIAKOURA

 

JAK-Energiakoura on täydellinen kaivinkoneen lisävaruste, jolla puiden kaato ja lastaus onnistuu vaivattomasti. Kaivinkoneisiin tarkoitetut energiakouramme on testattu oikeissa olosuhteissa ja soveltuvat näin ollen myös kovaan käyttöön. JAK-Energiakouran avulla raivaat puut teiden varsilta, sähkölinjoilta, pellonreunoilta, puistoista, asumusten läheltä sekä käytännössä mistä vaan, missä puita kasvaa.

Energiakouramme ovat tunnettuja erityisesti korkeasta laadusta, ylivoimaisesta katkaisutehosta, loistavista käyttöominaisuuksista sekä kilpailukykyisestä hinnasta. Energiakourat soveltuvat monipuolisesti pienten risukkojen raivaamisesta aina suurempienkin puiden kaatamiseen. JAK-Energiakouran avulla raivaat teiden ja peltojen reunustat, siistit sähkölinjat, toteutat metsä- ja maisema-alueiden raivausta sekä hoidat ongelmapuut ja myrskytuhojen aiheuttaman sotkun. JAK-Energiakourat ovatkin erityisesti urakointiyrittäjien ja maanviljelijöiden suosiossa, joiden työt vaihtelevat eri vuodenaikojen ja tilanteiden mukaan. Koneen varustaminen energiakouralla tehostaa merkittävästi sen käyttöastetta ja tarjoaa monipuolisesti uusia käyttömahdollisuuksia puun kaatoon ja raivaukseen liittyen.

JAK-Energiakourien tehokkuus ja laatu perustuu määrätietoiseen ja kunnianhimoiseen tuotekehitykseen, mikä on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä alan rautaisten ammattilaisten kokemuksia kuunnellen. JAK-Energiakourat on siis suunniteltu ammattilaisten kovaan käyttöön ja ovat rakenteeltaan sekä kevyitä että kestäviä. Alan edelläkävijöinä energiakourissamme on myös patentoituja tai muuten suojattuja rakenteita, jotka kertovat oman osansa tuotteidemme laadusta.

Valitse itsellesi parhaiten sopiva energiakoura oman kaivinkoneesi kokoluokan ja käyttötarkoituksen mukaan

JAK-200R Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 1,8-5 TONNIA

Tämä energiakoura on modulaarisen R-sarjan pienin malli, joka on varustettu kaivinkoneessa käytettävällä peräosalla. JAK-200R on myös mahdollista varustaa pyörittäjällä.

LUE LISÄÄ

JAK-250R Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 5-12 TONNIA

Tämä energiakoura on modulaarisen R-sarjan keskimmäinen malli, joka on varustettu kaivinkoneessa käytettävällä peräosalla. JAK-250R on myös mahdollista varustaa pyörittäjällä.

LUE LISÄÄ

JAK-300R Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 12-20 TONNIA

Tämä energiakoura on modulaarisen R-sarjan suurin malli, joka on varustettu kaivinkoneessa käytettävällä peräosalla. JAK-300R on myös mahdollista varustaa pyörittäjällä.

LUE LISÄÄ

JAK-200B Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 1,8-5 TONNIA

JAK-200B on monipuoliseen ammattikäyttöön suunniteltu energiakoura, joka sopii käytettäväksi pienemmän kokoluokan kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ

JAK-250B Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 5-12 TONNIA

JAK-250B on ammattikäyttöön suunniteltu energiakoura, joka sopii käytettäväksi 5-12 tonnin kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ

JAK-300B Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 12-20 TONNIA

JAK-300B on kaivinkoneisiin tarkoitettujen energiakouriemme kookkain malli, ja se sopii tehokkaaseen ammattikäyttöön suurissa kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ

JAK-220C Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 2-6 TONNIA

JAK-220C on C-sarjan energiakourien uusi malli, joka on tarkoitettu käytettäväksi pienemmän kokoluokan kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ

JAK-300C Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 6-20 TONNIA

JAK-300C on uuden C-sarjan energiakourien ensimmäinen malli, joka on tarkoitettu käytettäväksi keskikokoisissa ja suurissa kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ
JAK-400C

JAK-400C Energiakoura kaivinkoneeseen

KAIVINKONEET 14-30 TONNIA

JAK-400C on C-sarjan energiakourien uusi malli, joka on tarkoitettu käytettäväksi suuremman kokoluokan kaivinkoneissa.

LUE LISÄÄ

Pienet, keskikokoiset ja suuret energiakourat

Kaivinkoneisiin sopivia energiakouramalleja on saatavilla kolmea eri kokoa. JAK-200 on pieni energiakoura, joka tarkoitettu käytettäväksi pienissä kaivinkoneissa, JAK-250 on taas tarkoitettu käytettäväksi keskikokoisissa kaivinkoneissa ja JAK-300 on tarkoitettu suuriin kaivinkoneisiin.  JAK-300C sopii taas monipuolisesti niin pieniin kuin suuriinkin kaivinkoneisiin. R-mallit taas voidaan tarvittaessa varustaa useisiin eri konetyyppeihin sopivilla peräosilla. Tällöin sinun tarvitsee hankkia vain yksi R-sarjan koura, mikä käy peräosaa vaihtamalla mihin tahansa konetyyppiin käytettäväksi. B- ja C -sarjan energiakourat on taas tarkoitettu pelkästään kaivinkoneisiin.

Energiakouran mallisuojattu rakenne katkaisee puut tehokkaasti, turvallisesti ja väsymättä. Tiukasti kouran puristuksessa oleva puu leikkaantuu tarkasti halutusta kohdasta, minkä jälkeen kourassa tiukasti kiinni oleva puuaines voidaan nostaa ja lastata haluttuun paikkaan. Leikkuuterän voi myös tarvittaessa irrottaa, jolloin energiakoura toimii puukourana.

Jokaisen energiakouramallin käyttö voidaan vielä tehostaa varustamalla sitä lisälaitteilla. Löydät lisää tietoa lisälaitteista kunkin kouran omalta esittelysivulta.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

 

Miksi valita JAK-Energiapuukoura / GiljotiinikouraMiksi valita JAK-Energiakoura?

JAK-Energiakouran laatuun ja tehokkuuteen luottavat lukemattomat kaivinkoneurakoitsijat, maansiirtoyrittäjät, maanviljelijät, metsänomistajat sekä energiapuu-urakointiin erikoistuneet toimijat.

Kun on käytössä kunnon välineet, työn tuottavuus kasvaa ja työn jälki näkyy myös loppuasiakkaalle. Kaikki energiakouramme ovat saavuttaneet nykymuotonsa pitkän ja määrätietoisen suunnittelu- ja kehittämistyön tuloksena. Emme ole tehneet kompromisseja laadun tai tehokkuuden suhteen, jonka vuoksi olemme saavuttaneet lujan luottamuksen asiakkaiden parissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Valmistamiamme energiakouria käytetäänkin jo yli 40 maassa ja uusia jälleenmyyjiä ilmestyy kartalle säännöllisesti.

Asiakkaamme osaavat arvostaa myös sitä, että tuotteemme valmistetaan alusta loppuun omalla tehtaallamme Suomessa. Tämä käytäntö mahdollistaa luonnollisesti erittäin perusteellisen laadunvalvonnan, jonka vuoksi jokainen maailmalle lähtevä tuote lunastaa varmasti sille asetetut odotukset. Tuotantomme perustuu myös ihmisiä ja ympäristöarvoja kunnioittavaan toimintatapaan. Kaikki energiakouramme ovat patentoituja tai muuten suojattuja, jonka lisäksi annamme tuotteillemme täyden 24 kk:n tehdastakuun.

Markkinoiden paras energiakoura
Energiakouramme on voimakas, nopea ja erittäin kestävä työkalu, jonka toimintavarmuuteen luottavat yhä useammat alan ammattilaiset ympäri maailman

JAK-Energiakouran hyödyt ja ominaisuudet

Energiakouramme ovat tunnettuja tehokkuudestaan ja kestävyydestään, mutta niihin liittyy myös paljon muita ominaisuuksia, joista keskeisimpiä voit lukea tästä listasta:

 • Ylivoimainen katkaisuteho
  • – JAK-Energiakourassa on ylivoimainen katkaisuteho, joka perustuu kahden hydraulisylinterin voimaan.
  • – Ilmoitettu katkaisuläpimitta on mitattu koivun tyvestä, käyttäen pelkkää kouran puristusvoimaa.
 • Keskittää puut erinomaisesti
  • – JAK-Energiakoura keskittää puut rakenteensa ansiosta.
  • – Puu pysyy varmasti kouran otteessa eikä se pääse kallistumaan tai irtoa.
  • – Tämä tekee puun käsittelystä varmaa ja turvallista.
 • Irroitettava leikkuuterä
  • – Terän materiaalina käytämme Hardox-terästä, jonka ansioista terämme on joustava, kova ja pysyy pitkään terävänä.
  • – Terän irrottamalla kouraa voi käyttää myös kuormaamiseen.
 • Tarkka & Nopea
  • – Kahden sylinterin järjestelmä mahdollistaa helpon ja nopean käsittelyn.
  • – Kouran tarkkuuden ansiosta voit kaataa helposti myös pienempiä puita.
 • Tehty kestämään – Hardox In My Body
  • – JAK-Energiakourissa käytetään ainoastaan ensiluokkaisia teräslaatuja.
  • – Kulutusteräksenä käytämme ainoastaan SSAB:n Hardox-terästä.
  • – Jokaisen valmistamamme kouran teräksen alkuperä on jäljitettävissä materiaalitodistuksen avulla.
  • – Laatu ja kestävyys tarkoittaa myös kustannustehokkuutta.
 • Helppokäyttöinen ja huoltovapaa
  • – JAK-Energiakouran käyttöönotto ja käyttäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi.
  • – Mallisuojattu rakenne auttaa pitämään energiakouran puhtaana ja laadukkaat raaka-aineet varmistavat kouran toiminnan jatkuvuuden ilman ylimääräisiä huoltokatkoksia.
 • Varustettavissa käyttötarkoituksen mukaan
  • – JAK-Energiakouriin on olemassa runsaasti erilaisia lisävarusteita, joista jokainen käyttäjä valitsee itselleen parhaiten soveltuvan kokonaisuuden käyttötarkoituksen ja tarpeiden mukaan.
  • – Energiakouran lisävarusteet parantavat työn tuottavuutta, monipuolistavat käyttötarkoitukseen liittyviä mahdollisuuksia sekä tekevät työskentelystä mukavampaa.
  • – Energiakourien lisävarusteet voidaan toimittaa valmiiksi asennettuna uuden kouran hankkimisen yhteydessä, mutta ne voidaan asentaa helposti myös jälkikäteen jo käytössä olevaan kouramalliin.
 • Suunnittelu, valmistus ja tuotanto Suomessa omalla tehtaalla
  • – JAK-Energiapuukourat valmistetaan Mäntässä omalla tehtaallamme.
  • – Tuotantomme perustuu ihmisiä ja ympäristöarvoja kunnioittavaan toimintatapaan.
  • – Tuotekehityksessä on myös aidosti mukana alan varsinaiset loppukäyttäjät, jotta voimme varmistua tuotteiden toimivuuden haastavissakin olosuhteissa.
 • Mallisuojattu rakenne
  • – JAK-Energiakourissa on suojattuja rakenteita, joiden ansioista uskallamme luvata laadukkaan tuotteen ja pitkän käyttöiän.
 • CE-hyväksytty
  • – JAK-Energiakourat täyttävät lakien mukaiset vaatimukset ja ovat käytössä turvallisia.
Hardox in my Body - JAK-Energiakourat
Energiakourien kulutusteräksenä käytämme ainoastaan SSAB:n Hardox-terästä.

JAK-Energiakouralla työ onnistuu kannattavammin ja turvallisemmin

JAK-Energiakoura tuo ennennäkemätöntä tehokkuutta ja helppoutta puiden ja risukkojen raivaamiseen. Energiakoura on suunniteltu kovaan käyttöön ja se tarjoaa monipuoliset ominaisuudet puiden käsittelyyn. Teetpä sitten tienvarsien, sähkölinjojen, junaratojen, pellonreunojen, tonttien tai metsä- ja maisema-alueiden raivausta, energiakouran avulla raivaustyöt sujuvat turvallisesti ja tehokkaasti.

Energiakouramme on voimakas, nopea ja erittäin kestävä työkalu, jonka toimintavarmuuteen luottavat useammat alan ammattilaiset ympäri maailman. Energiakouralla puu voidaan leikata vaivattomasti ja tarkasti halutusta kohdasta, jonka jälkeen puu voidaan nostaa haluttuun paikkaan jatkokäsittelyä varten. Energiakouran muotoilun vuoksi puun käsittely ja katkaiseminen onnistuvat loistavasti myös maassa.

Energiakouralla tehtävä puiden raivaus onkin parhaimmillaan silloin, kun kohteesta halutaan harventaa muuhun käyttöön sopimatonta puuta myytäväksi esimerkiksi energialaitosten tarpeisiin. Energiakoura on myös loistava työkalu esimerkiksi ongelmapuiden poistoon hankalista paikoista kuten rakennusten tai puistojen lähettyviltä. Energiakouraa käytetään myös erilaisten myrskyjen tai tulipalojen aiheuttamien tuhojen siistimiseen.

Energiakoura nostaa kaivinkoneen käyttöastetta

Suomessa on valtava määrä erikokoisia kaivinkoneita, joista suurin osa pysyy talviaikaan käyttämättömänä. Tämä on resurssien tuhlaamista, sillä vaikka maa olisi jäässä, kaivinkoneella voi tehdä muutakin kuin kaivaa. Kaivinkoneet ovat nimittäin myös loistavia raivauskoneita, kun ne varustetaan laadukkaalla energiakouralla. Ja energiapuuta Suomessa riittää.

Hankkimalla laadukkaan ja kestävän energiakouran voit siis lisätä koneesi käyttöastetta merkittävästi etenkin talviaikaan ja tätä kautta tarjota monipuolisia lisäpalveluita, kuten nuoren metsän kunnostusta uusille asiakasryhmille. Voit tällöin jakaa energiakouran kustannukset tasaisesti energiapuusta saatavien tulojen kanssa ja pidät samalla koneesi käyttöasteen korkealla vuoden jokaisena päivänä.

Energiakouralla tapahtuvan puunkaadon tehokkuus on riippuvainen ennen kaikkea paikalla olevan puun määrästä ja laadusta, maastosta, alustakoneen ulottuvuudesta ja kokoluokasta sekä kuljettajan kokemuksesta. Parhaimmillaan työn tuottavuus voidaan saada todella korkealle asteelle, etenkin jos energiakouran yhteydessä hyödynnetään joukkokeräintä.

Energiakoura on myös kätevä lisälaite oman lähimetsän hoitoon tai esimerkiksi ongelmapuiden poistoon naapurustossa. Jos siis jo valmiiksi työskentelet koneiden parissa, energiakoura on hyvä lisä koneella tehtävän työn eri mahdollisuuksiin.

Giljotiinikoura kaivinkoneeseen
Kaivinkoneet ovat loistavia raivauskoneita, kun ne varustetaan laadukkaalla energiakouralla

Miten energiakoura toimii?

Energiakouran toiminta perustuu hydraulisella paineella liikkuvien leukojen ja lujan leikkuuterän yhteisvaikutukseen, joiden väliin asetettu puunrunko ikään kuin puristetaan poikki. Toimintaperiaate eroaakin selkeästi tyypillisestä metsäkoneen harvesteripäästä, missä puuta kuljetetaan rullilla kouran läpi ja sahataan mittaan. Kyseessä onkin kaksi eri menetelmää ja käyttötarkoitusta.

Pääpiirteissään energiakoura muodostuu muutamista pääkomponenteista, joita ovat muun muassa energiakouran runko, leuat, leikkuuterä, hydrauliikka, kiinnikkeet sekä lisävarusteet.

Energiakouran runko

Energiakouran runko toimii tuotteen perustana. Energiakouran rungon on oltava äärimmäisen lujaa tekoa, sillä se ottaa vastaan suuren rasituksen puomin ja katkaistavan puun välisessä tilassa. Tästä syystä rungon toteutustapa perustuu yli vuosikymmenen kehitys- ja testaustyöhön, jossa yhdistyy kouran optimaalinen muoto, paino sekä tietysti kestävyys.

Energiakouran leuat

Energiakouran leuat ovat kouran liikkuvista osista ne ehkä kaikkein näkyvimmät osat. Leukojen tehtävänä on ennen kaikkea pitää puusta kiinni ja painaa katkaistavaa puuta leikkuuterää vasten. Leukojen osalta erityisen tärkeää on tietysti niiden pettämätön ote, mutta myös sellainen muotoilu, joka mahdollistaa energiakouran helpon ja sujuvan työskentelyn. Energiakouran leukoja käytetään myös puun lastaamiseen, jonka vuoksi etenkin leukojen kärjen on oltava riittävän pitkä ja oikealla tavalla muotoiltu, jotta puusta saadaan tasapainoinen ja turvallinen lastausote.

Energiakouran sylinterit

Energiakouran sylinterit ja tähän liittyvä hydrauliikka toimii energiakouran voimanlähteenä, joka ennen kaikkea mahdollistaa kouran puristavan ja avaavan liikkeen. Hydrauliikan toimintaan voidaan liittää erilaisten venttiilien avulla mukaan myös energiakouran muita toimintoja, kuten pyörittäminen tai erilaisten lisälaitteiden käyttöä.

Perusperiaatteeltaan hydrauliikka tarkoittaa tehonsiirtoa nesteen paineen ja virtauksen avulla. Työkoneissa dieselmoottori pyörittää hydrauliikkapumppua, joka taas siirtää voiman putkia ja venttiileitä pitkin haluttuun kohteeseen. Hydrauliset voimat voivat olla todella korkeita, minkä vuoksi myös energiakouran on oltava kaikilta osin lujarakenteinen myös hydraulisten sylinterien osalta.

Energiakouran leikkuuterä

Energiakouran leikkuuterä on kourassa se osa, joka loppupelissä katkaisee puun. Koska energiapuun kaadossa puu puristetaan terää vasten poikki, on terän myös kestettävä äärimmäistä rasitusta. Tästä syystä JAK-Energiakouran katkaisuterä on suunniteltu ja muotoiltu siten, että leikkaus tapahtuu mahdollisimman vaivattomasti ja että terä pysyisi käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään. Leikkuuterä on myös mahdollista irrottaa huoltoa varten.

Joissain energiakouramalleissa leikkuuterän toiminta voidaan myös vaihtaa erilliseen giljotiini- tai sahayksikköön, jotka mahdollistavat energiakouran oletusarvona olevaa katkaisuläpimittaa suurempien puiden kaatamisen. Tällaisilla toiminnoilla energiakourasta saadaan samalla myös entistä monipuolisempi työkalu etenkin lastausominaisuuksiltaan.

Energiakouran kiinnikkeet

Energiakouran kiinnikkeet yhdistävät kouran ja työkoneen toisiinsa. Energiakouran kiinnike asennetaan kouran peräosaan kiinni, jolloin kiinnikkeen yläosa muodostaa halutun tartunnan koneen vastakappaleelle. Energiakouraan voidaan siis asentaa asiakkaan toiveiden mukainen kaivinkonekiinnike jo tehtaalla.

Yleisiä energiakouran kiinnikkeitä ovat esimerkiksi MS01, MS03, MS08, MS10, S30, S40, S45, S60, S70, CW30, tappikiinnike jne. Energiakouran irtosovitteisen kiinnikkeen vaihtaminen eri malliin on mahdollista myös jälkikäteen. Energiakouriin voidaan toteuttaa myös erikoisempia kiinnikkeitä ja ratkaisuja käyttäjän konetyypin ja toiveiden mukaan.

Energiakouran lisävarusteet

Energiakouran lisävarusteet parantavat työn tuottavuutta, monipuolistavat käyttötarkoitukseen liittyviä mahdollisuuksia sekä tekevät työskentelystä mukavampaa. Erilaisille lisävarusteille on kysyntää etenkin siitä syystä, että eri tilanteissa ja eri maissa energiakouran käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat todella paljon. Tästä syystä energiakouraan voidaan hankkia lisävarusteina haluttuja lisätoimintoja, jotka eivät ole välttämättömiä jonkun toisen käyttäjän toiminnassa.

Yleisesti käytettyjä energiakourien lisävarusteita ovat esimerkiksi joukkokeräin, pyörittäjä, jatkopuomi, kantapää sekä pikaliikeventtiili. Energiakourien lisävarusteet voidaan toimittaa valmiiksi asennettuna uuden hankkimisen kouran yhteydessä, mutta ne voidaan asentaa helposti myös jälkikäteen jo käytössä olevaan kouramalliin. Löydät lisää tietoa JAK-Energiakouriin tarkoitetuista lisävarusteista kunkin laitteen omalta esittelysivulta.

Lisätietoa erilaisista energiakouramalleista

Vaikka energiakouran toimintaperiaate on pohjimmiltaan sama, on erilaisia tyyppejä ja malleja olemassa runsaasti. JAK-Metalli Oy:n valikoimasta löytyy energiakouria kaivinkoneisiin, kurottajiin ja kuormaajiin sekä traktoreiden ja metsäkoneiden puutavarakuormaimiin, joista kaikkia löytyy myös useassa eri koossa konetyypin painon mukaan.

Toimintaperiaatteeltaan yleinen energiakoura on kaksileukainen malli, jonka tehokkuus ja tarkkuus korostuu etenkin ympärivuotisessa ammattikäytössä. Kahdella leualla saavutetaan tasainen katkaisuteho sekä monipuolisesti erilaisia työskentelykulmia. Kaksileukaisen mallin lastausominaisuudet ovat myös huippuluokkaa. Mallisuojatun muotoilun ansiosta puun leikkaus onnistuu todella helposti.

Toinen tyypillinen energiakouratyyppi yksileukainen malli, jossa voima on keskitetty sivusuunnassa yhden puristavan leuan puolelle. Yksileukainen energiakoura on keveytensä puolesta monipuolinen ja hieman edullisempi vaihtoehto, ja se voidaan ottaa laajalla skaalalla käyttöön eri kokoisissa koneissa. Katkaisutehonsa puolesta yksileukainen yltää lähes kaksileukaisen kouran tasolle, joten se on myös tässä mielessä varteenotettava vaihtoehto kokeneemmallekin käyttäjälle.

Energiakouralla toteutettava puun katkaisu tapahtuu samanaikaisesti leikojen puristuksen ja leikkuuterän yhteisvaikutuksesta. On kuitenkin olemassa myös erilaisia katkaisutoimintoja, missä puun leikkaus voi tapahtua myös varsinaisen puristusotteen jälkeen. Energiakouran leikkuuterän paikalle voidaan asentaa giljotiiniyksikkö, jota käytettäessä kouran leuat sulkeutuvat aina ensin ja puun katkaisu leikkaavilla terillä tapahtuu vasta sen jälkeen. Giljotiinitoiminnolla voidaan myös kasvattaa puun katkaisuläpimittaa sekä tehostaa kouran lastaamisominaisuuksia.

Eroja löytyy myös alustakoneisiin liittyvien kiinnitystapojen suhteen sekä hyödynnettävien lisävarusteiden osalta. Kaivinkoneiden lisäksi erilaisia energiakouramalleja on saatavilla myös esimerkiksi traktoreihin, pyöräkuormaimiin sekä kurottajiin.

Giljotiinikourat ja energiapuukourat kaivinkoneisiin, traktoreihin, pyöräkuormaajiin sekä kurottajiin
Erilaisia energiakouramalleja on saatavilla kaivinkoneiden lisäksi esimerkiksi traktoreihin, pyöräkuormaimiin sekä kurottajiin

Energiakouran käyttökohteet – Mihin energiakouraa käytetään?

Yleisimmin energiakoura on kaivinkoneen lisälaite, joka kiinnitetään kaivinkoneen puomin päähän tarkoitukseen sopivalla kiinnikkeellä. Energiakouraa kutsutaan joskus myös nimellä energiapuukoura, giljotiinikoura ja sitä käytetään nimensä mukaisesti pääasiassa energiapuun kaatamiseen ja keräämiseen metsästä, peltojen ja teiden reunoilta sekä esimerkiksi ongelmapuiden poistoon asutuksen läheltä. Energiakouria käytetään myös jonkin verran puistojen ja muiden viheralueiden puuston ja pensaikkojen hoidossa.

Energiakouralla kaadetaan ja kerätään yleensä rungon paksuudeltaan hieman ohuempaa, kuitupuuksi tai muuhun jatkokäyttöön kelpaamatonta puuta, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on lämpöenergian tuotto. Energiakouralla kaadettu energiapuu voidaan katkoa sopivaksi polttopuuksi, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai siitä voidaan valmistaa biomassaa pellettiuuneihin taikka esimerkiksi biokaasun valmistuksen raaka-aineeksi. Samaan tarkoitukseen kelpaavat myös energiapuun kaadossa irronneet oksat ja risut.

Sopivia energiakouran käyttökohteita ovat mm:

 • – Teiden reunusten ja pellonpientareiden siistiminen
 • – Sähkölinjojen raivaus
 • – Junaratojen reunustan kunnossapito
 • – Metsäalueiden harvennukset
 • – Ongelmapuiden kaato
 • – Maisemointityöt
 • – Tonttimaan raivaus
 • – Myrskytuhojen raivaus
 • – Nuoren metsän kunnostus
 • – Maisemaharvennus

Ongelmapuun kaato turvallisesti energiakouralla

Energiakoura on loistava työkalu erilaisten ongelmapuiden kaatamiseen, joiden kaato monilla muilla menetelmillä voi olla vaikeaa, vaarallista tai liian kallista. Kaivinkoneen tai kurottajan puomiin asennetulla energiakouralla päästään hyvin kiinni puiden runkoihin myös hieman etäämmältä, jos ympäristössä pitää varoa esimerkiksi puskia tai muita istutuksia. Energiakouran leikkuuterä ei myöskään levitä ympäristöön samanlaista purusotkua mitä syntyy esimerkiksi ketjusahalla tapahtuvasta metsurintyöstä.

Tyypillinen ongelmapuu on iäkäs ja lahonnut pihapuu, jonka kaatamiseen ei ole ympäristössä riittävästi tilaa. Tällöin puu kannattaa kaataa pätkimällä se pala kerrallaan latvasta aloittaen. Näin puu saadaan tuotua maahan ilman, että sen kaatamisesta aiheutuu vaaraa ympäristölle tai ihmisille. Samalla suuret oksat ja haarat voidaan katkaista ja nostaa maahan hallitusti. Tällä menetelmällä suurikin puu saadaan nopeasti katkottua pieniksi pätkiksi ilman suurempaa häiriötä tai vaaratilanteita.

Katkotut puunrungot voidaan myös lastata energiakouran avulla samalla kertaa esimerkiksi kuormavaunun kyytiin tai pilkkoa sopivaan mittaan polttopuuksi. Ei siis kannata mennä moottorisahalla kaatamaan täysin lahoja tai muilla tavoin ongelmallisia puita. Energiakouralla puunkaato onnistuu kontrolloidusti ja turvallisesti

Energiakoura tuhojen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan

Myrskytuhojen ja maastopalojen raivauksessa asukkaiden ja pelastushenkilöstön turvallisuus on ykkösasia. JAK-Energiakouralla katkaiset kaatuneet puut. Kaksileukainen korkea rakenne pitää pelastus- ja purkutöissä täyspitkän puun turvallisesti tiukassa otteessaan. Näin myrskyn kaatamien puiden raivaus on helppoa, nopeaa ja turvallista. JAK-Energiakoura soveltuu kaivinkoneisiin, kuormaajiin ja kurottajiin sekä erilaisten traktoreiden puutavarakuormaimiin.

Esimerkkejä käyttökohteista:

 • – Maastopalojen suojavyöhykkeet
 • – Myrskytuhojen selvittäminen
 • – Puurakennusten purku

Maastopalojen suojavyöhykkeet raivaat vaivattomasti JAK-Energiakouran avulla, joka puolestaan ennaltaehkäisee suurtuhojen syntymistä. JAK-Energiakoura on taloudellinen ja turvallinen tapa leikata puustoa suojavyöhykkeeltä.

Energiakouran käyttöönotto

Energiakouran käyttöönotossa on tärkeää tutustua mukana tulleisiin ohjeisiin. Asentaminen alustakoneeseen on helppoa, kunhan on huolellinen kiinnityksen ja hydrauliikan oikeaoppisesta kytkemisestä. Varmista siis, että koura sekä kaikki tarvittavat kytkennät ovat oikein linjassa, hydrauliikka tiivisti suljettu sekä että energiakouran ja puominen välinen kiinnitys on varmasti asennettu oikein.

Kun energiakoura on asennettu kaivinkoneen puomiin, ennen varsinaista käyttöä on hyvä kokeilla pelaavatko kouran toiminnot halutulla tavalla. Alustakoneen ollessa käynnissä, energiakouran leukoja voi aukoa ja sulkea muutamia kertoja paikallaan, jotta nähdään toimiiko hydrauliikka oikein. Kun ensimmäiset testit on tehty, tämän jälkeen voidaan käydä vielä läpi löytyykö systeemistä esimerkiksi mahdollisia vuotokohtia.

Kun alkuvalmistelut ja tarvittavat tarkistukset sekä toimenpiteet on käyty läpi, voidaan kouralla siirtyä kokeilemaan varsinaista puun katkaisemista. Kouran käsittelyyn kannattaa totutella aluksi kokeilemalla sitä helppoihin kohteisiin ja ohuisiin puihin. Mikäli paine pysyy tasaisena, leikkuuvoima hyvänä ja koura toimii muutenkin niin kuin pitääkin, on energiakoura valmis varsinaiseen käyttöön.

Kun käsittelyyn löytyy tuntumaa ja kouran käyttö tulee tutuksi, voidaan katkaistavan puun paksuutta alkaa kasvattamaan. Tässä on kuitenkin heti tärkeää muistaa, että et yritä katkaista energiakouralla paksumpaa puuta mitä kyseisen energiakouran katkaisuläpimitaksi on ilmoitettu.

Energiakouran käyttö eri tilanteissa

Energiakouralla voidaan kaataa kohtuullisen suurikokoisia puita, joten työskentelyssä pitää aina muistaa käyttää tervettä maalaisjärkeä, noudattaa turvaetäisyyksiä sekä työturvallisuusmääräyksiä. Energiakouran käyttö ei kuitenkaan itsessään ole vaikeaa, jos hallitsee valmiiksi alustakoneen käytön erilaisissa tilanteissa. On hyvä aina ottaa huomioon myös alustakoneen ominaisuudet etenkin painavampien puiden käsittelyssä.

Ehkä tärkein seikka energiakouran oikeaoppisessa käytössä on tapa miten koura asetetaan suhteessa puuhun ennen varsinaista katkaisua. Maksimaalisen leikkaustehon saavuttamiseksi puu tulisi ohjata vaakatasossa suoraan mieluiten kouran sisäpuolisen tyven ja leikkuuterän väliin, missä puristamalla katkaisu tapahtuu kaikista helpoiten ja nopeimmin.

Mikäli puunkaadolle on rajoitetusti tilaa, suurikokoinen puu voidaan myös katkaista osissa kätevästi ylhäältä aloittaen. Taitavan kuskin käsissä pystyssä seisovasta puusta katkaistaan sopivan kokoinen pätkä kerrallaan, joka sitten tuodaan samalla hallitusti maahan. Näin etenkin suurikokoiset puut saadaan kaadettua turvallisesti ilman pelkoa siitä, että puu kaatuu esimerkiksi asumusten tai koneen päälle.

Puunrunkoa voidaan myös karsia helposti pystyasennossa kuljettamalla energiakouraa avattuna runkoa vasten, jonka myötä pienemmät oksat katkeavat helposti. Suurempien oksien kohdalla katkaisu kannattaa tehdä kouralla leikkaamalla. Puita voidaan katkoa lyhyempiin pätkiin myös maassa sekä lastata siisteihin pinoihin.

Mikäli energiakouran käytössä käytetään esimerkiksi keräilijää, on hyvä huomioida ettei kouraan yritetä ahtaa väkisin liian paljoa puuta, jotta joukkokeräin kykenee toimimaan oikein. Joukkokeräimellä varustetun energiakouran käyttö onkin parhaimmillaan silloin, kun halutaan raivata ympäristöstä pienempää tiheään kasvanutta puuta ja muuta kasvustoa.

Energiapuukouran takuu
Jokaisella JAK-Energiakouralla on täysi 24kk tehdastakuu

Energiakouran huolto ja takuu

Energiakouran kuntoa ja toimintaa on hyvä seurata säännöllisesti. Vaikka laadukas energiakoura kestää hyvin pitkään kovassakin käytössä, on se syytä aina puhdistaa ja käydä läpi mahdollisten vaurioiden tai vuotojen varalta. Ensisijaisena huoltotoimenpiteenä säännöllinen rasvaus auttaa energiakouraa pysymään hyvässä kunnossa ja toimintavarmana pitkään.

Kun energiakouraa ei käytetä, se kannattaa säilyttää mahdollisuuksien mukaan kuivassa ja suojaisassa paikassa, jotta turha kosteus tai esimerkiksi suora auringonvalo ei pääse haurastuttamaan sen osia tai pilaamaan kouran ulkonäköä. JAK-Energiakourat ovat nimittäin myös käytettynä haluttuja ja niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Tämän vuoksi kourasta kannattaa pitää hyvää huolta ja säilyttää sitä terveellä maalaisjärjellä varustettujen oppien mukaisesti.

Oikein käytettynä kaikki energiakouramme kestävät hyvin ja ovat tästä syystä myös ammattilaisten suosiossa. Voimme ylpeänä täten antaa tuotteillemme myös täyden tehdastakuun. On kuitenkin tärkeää huomioida ettei energiakouran takuu kata väärinkäytöksistä tai laiminlyönneistä johtuvia rikkoontumisia tai toimintahäiriöitä. Ongelmatilanteissa autamme asiakkaitamme parhaamme mukaan.

Haluatko lisätietoa energiakourista? Ota rohkeasti yhteyttä!

COPYRIGHT 2024 |

Powered by Bautomo